Adli para cezalarına af gelmezmi ?





Dünyadaki ekonomik durumlarda hukuksal çevirim çok acımasız . İşin içinde ekonomi olunca sanki çözüm olmuyor . geçenlerde bir konuya şahit oldum ve bu durumdan  utandığımdan yazıyorum.
Şimdi adamın biri suç işlemiş ve ceza kesilmiş , sonra bu cezayı infaz etmiş. Sonrada ek olarak adli para cezasını öğrenmiş tabi bu parayıda ödeyemeyince para cezaya dönüşmüş , ve bu para cezasını taksitlere bile bölemiyorlarmış , çünkü mahkeme kararı varmış . en fazla 3 e bölünüyormuş . malum adam ödeyemiyorsa , şu özgürlüğü bağlayan kanun maddesine ne demek gerekli. söz konusu adli para cezası olan bir çok  insan  var ve bu paraları ödeyemedikleri için mağdurlar.

Aradan 15 yıl geçiyor bu para cezası yerinde duruyor. Böyle bir saçmalık olamaz . ben bunu öğrendiğimde aklıma binlerce şey geldi . adli para cezalarına faiz uygulanmıyor . Fakat mahkeme kararlarına bağlı taksit kısıtlaması var.
Diyelimki 10 binlira para cezası var.günlüğü 100 Liradan cezasını infaz ediliyor. Eski infaz yasası ile birlikte hesap ettiğinizde yaklaşık 45 günlük bir ceza yatması gerekli , şimdi bu kimsenin ödeme gücü yoksa cezayı yatmasımı gerekli , devlet otoritesi böyle bir konuda sessizmi olmalı , yoksa çözüm yolumu üretmeli.
Diğer bir yandan cezasını paraya dönüştürüp , cezasının parasını ödeyip de kurtulmaları için bir çeşit aflar çıkartılmadımı. Çok tezat ve adil olmayan bir uygulama.
Nedense bu ülkede trilyonluk telefon borcu olan ya da başka borçları  olan şahısların durumları af edildi. Fakat şu saçma adli para cezası olayına el atan kimse yok . Tamam infaz edecek bir ceza değilse , sadece adli para cezası kesildiyse tamam anlaşılır. Peki hem ceza hemde para cezası olayını anlamıyorum . O zaman bu suçlu  kişiye sorulsun , paranı ödeyemiyorsan cezanı yat . kişi tahliye oluyor , hayata başlıyor sonra kapısı çalınıyor . çok saçma . peki biz ne zaman başlayacağımız bir işi bitirmeye zaman bulacağız .
Tam adli para cezasını yatarak  infaz etmeyi düşünüyorsunuz , ardından bir tebligat . almadığınız paranın suçlusu olarak ceza aldığınız davadan ,  12 yıllık bir tazminat davasının hesabı ile karşılaşıyorsunuz . Çok saçma , acı , adaletsiz ..  bunu yapanlar bir çeşit dernek ve zamanında devlet memurluğu yapan kimseler . neyse ayrıntıya girmiyorum . sonuçta kurban seçilmiş , bitmiş bir dava ve mahkeme de  suçlu bulmuş .  ee daha ne zaman bu işin peşini bırakacaksınız  ? sizde Allah korkusu , vicdan , kitap , ahiret korkusu yokmu ? bırakın da şu kalan 15 yıllık hayat yaşansın.
Adli para cezasını ödeyemeyen ve para cezası ,  yatması gereken cezaya dönüşmüş bir çok kimse var . Bu insanlar ne oy kullanabiliyorlar , nede bir iş  yapabiliyorlar . Bir şekilde birileri bu durumlara el atacakmı  . Sonuçta milletimiz büyük bir uyanışta , bizi uyandıranlara , saygı ve sevgilerimle bir şeyler yapmalarını bekliyoruz . Bu ülkede artık öyle bir temizlik istiyoruzki yeni bir sayfa açabilelim

Karamsar 

Kaynak >>

7 yorum:

  1. Adsız dedi ki...:

    Ortada hukuki bir garabet olarak 3167'den dolayı verilen adli para cezalarının nispi olması sorunu vardır. Nasıl bir sorundan bahsediyorum. 3167'ye göre verilen adli para cezaları bilindiği üzere nispi (çek bedeli kadar) para cezasıdır. Hakimin gün bedeli olarak belirleme hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. Ceza İnfaz Kanununun 106. maddesi TCK'nın 52. maddesine göre verilmiş adli para cezalarının çektirilmesi usulünü esas almıştır. Türk Ceza Kanununun 52. maddesi ise "
    ADLÎ PARA CEZASI
    Madde 52 - (1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

    (2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.

    (3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir.

    (4) Hâkim, ekonomik ve şahsî hâllerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler hâlinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi hâlinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir." aynen bunlar denilmektedir.

    Şimdi sorun iyice netleşmektedir. Diyelim ki; hakim, 5.000 TL'lik bir karşılıksız çek keşide eden kişiye 3167'ye göre adli para cezası verecek. Gün bedeli belirleme yetkisi yok doğrudan 5.000 TL ceza verecek. Bu kişinin adli para cezasını ödememesi durumunda hapiste kalacağı süre ne kadardır? İşte size kimsenin çözemeyeceği hukuk sorusu. Cevap 50 gün diyenlerin olduğunu biliyorum. Pekiyi kim 50 gün olarak belirliyor ve hangi yetkiyle. Dikkat edilsin Ceza Hukukundan bahsediyorum. Kimsenin kendisine verilmeyen bir yetki kullanma hakkının olmadığı bir alandan. Hakim belirleyemez, savcının TCK 52. maddeye göre gün bedeli belirleme yetkisi yok. Hangi kanundan doğan hakla kişi 100 TL üzerinden hapis yatırılıyor.

    Dehşetengiz hukuk garebeti budur. Savcılar kendilerinde olmayan bir yetkiyle sanki adamların şahsi halleri çok iyiymiş gibi 100 TL üzerinden hapis yatırmaktadırlar adli para cezasını ödemeyenleri. 5941'den sonra işlenen suçlar için bir sorun yok ancak ödenen suçların hapse dönüştürülmesi hukukun açıkça çiğnenmesidir. Karabekir

  1. Adsız dedi ki...:

    5275 sayılı kanun

    GEÇİCİ MADDE 1.- (1) 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki diğer kanunlarda yer alan adlî para cezasının ödenmemesi hâlinde, hükümlüler bir gün yüz Türk Lirası hesabı ile hapsedilirler.


    kanuna eklemişler...adli para cezasını yatıramazsan günlük 100 tl hapsedilirsin...ne güzel kanun...

    my way

  1. Adsız dedi ki...:

    Yakın zamanda seçimler var iktidar birşeyler yapmak zorunda ve yapmayada başladı bile meclisin ilk gündemi vergi affı olacak tasarı hazır faizler silinecek ana para 36 ay taksit yapılabilecek yıllık vergi gecikme zammı yüzde 24 ten enfilasyona göre ayarlanacak yani lıllık yüzde 8 olacak bu gelişmeler küçük esnaflar için güzel gelişmelerdir.
    arkasından idari ve adli para cezalarına af getirilecektir çek cezalarıda adli para cezası olduğu için affa uğrayacaktır.diğer taraftan pkk ile görüşmeler devam etmektedir bu görüşmeler içinde pkk nın ilk şartı genel aftır ve akp bu affı çıkarmak zorundadır yoksa terör durmayacaktır.tabi bunlar olacak diyede bizler çek mağdurları kardeşlerim beklemeyip gündemde olmamız gerekmektedir taahüt ettiğimiz borçların ilk ödemelerine iki buçuk ay kaldı bir an önce toparlanmak lazım.

  1. Adsız dedi ki...:

    taahüt ettiğiniz borcu 5 ay ödemenizi bekliyorlar ödemediğiniz takdirde para cezasına dönüşüyor buda ödenemiyeceği için bir ay sonra hapse giriyosunuz.işte benim sevgilimin sonu bu.allah yardımcımız olsun

  1. ekm2510 dedi ki...:

    Arkadaşlar , Bu günkü basın haberlerinde önümüzdeki ay içinde bir torba yasadan bahsediliyor.Bu yasanın içinde su - elektrik - ogs - trafik vb cezaların ana para sabit kalmak kaydıyla yapılandırılması söz konusu.Bu arada ADLİ PARA cezalarıda belki görüşülebir gibime geliyor.En azından küçükte olsa bir umut ışığıdır.Öyleyse yapılacak şey milletvekillerine , basın yayım kuruluşlarına ve meslek odalarına sıkıntılarımızı dile getiren yazılar , mailler atmaktır.ADLİ PARA cezalarında uygulanan hapis cezası kaldırılmadıktan sonra VERGİ - SSK - BAĞKUR - SU ELEKTRİK - OGS - TRAFİK CEZALARI VS yapılandırsak ne olacak.Diyelimki yapılandırdık ve 4-5 ay sonra içeri girdik ...SONRAAAAAAA....Sonrası malum..Bu tip projelerin hayata geçmesi için insanların özgür olması ve kazanç sağlamaları gerekir.İnsanları 3 ay - 5 ay 1 sene içeri tıkmayla bu sorunların hiç biri çözülmez aksine kaos ortamı oluşur..saygılarımla ...ekm2510

  1. Adsız dedi ki...:

    önce çeke hapis cezası kalkmalıki insanlar vergi ,ssk,banka ve diğer borçlarını taksitlendirip borcunu ödeyebilsin kaçarak ,saklanarak bunlar ödenemez saygılarımla

  1. Adsız dedi ki...:

    Katilleri organize suçluları bırakıyorlar esnafı cezaevlerine atıyorlar adalet mi bu?

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz’’

 
Karşılıksız çek mağdurları © 2010 | ByNcdt