Türkiye'de 'Elektronik Kelepçe'


 cezaevi,hapis,adalet

Elektronik kelepçe ile 35 bin özel cezaevi
Elektronik kelepçe sistemi Türkiye'ye de geliyor. Projeyle yaklaşık 35 bin kişinin tahliye edilmesi ve günlük yaklaşık 1 milyon 100 bin lira tasarruf yapması planlanıyor
Türkiye'de 'Elektronik Kelepçe' tartışması başladı. Özellikle uzun süredir tutuklu bulunan Ergenekon davasının sanıklarına bu kelepçelerin takılması planlanıyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gündeme getirdiği tutuklu ve hükümlülere takılması planlanan elektronik kelepçe uygulamasının taslağına AKŞAM ulaştı.
Adalet Bakanlığı'nın bir yıldır üzerinde çalıştığı taslak kapsamında ceza üst sınırı 2 yıl olan Denetimli Serbestiliğin ceza üst sınırı, 5 yıla, 3 yıl ve az cezalarda uygulanan adli kontrolün üst sınırı ise 6 yıla çıkartılacak. Böylece 120 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğu cezaevlerinden 30 ila 35 bin kişinin tahliye edilmesi böylelikle cezaevlerinin nefes alması hedefleniyor. Bu tasarı özellikle uzun süredir cezaevinde bulunun Ergenekon tutuklularının cezaevinden çıkmasının da önünü açacak.
TASARRUF SAĞLANACAK
Bakanlık uygulama ile günlük yaklaşık 1 milyon 100 bin lira tasarruf yapacak. Adalet Bakanlık verilerine göre cezaevinde bulunan bir kişinin günlük maliyeti 37 lira. 120 bin tutuklu ve hükümlünün bakanlığa bir günlük maliye 4 milyon 440 bin TL. Denetimli Serbestlik kapsamındaki bir kişinin maliye ise sadece 1.4 lira.
TUTUKLU SAYISI AZALTILACAK
Tartışma konusu olan uzun süreli tutukluluk süresinin bu tasarı ile azaltılması hedefleniyor. Şu anda cezaevlerinde 35 bin 843'ü tutuklu, 20 bin 969'u hükmen tutuklu olmak üzere 56 bin 500 cezası kesinleşmemiş tutuklu bulunuyor. Yeni uygulama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de gündeme getirdiği tutuklu haklarının korunması hedefleniyor. AB uyum yasaları çerçevesinde 2005 yılında 134 merkez kurularak uygulanmaya başlanan Denetimli Serbestlik Sistemi başarılı oldu.Bu sistem kapsamında cezaevinde bulunanların iki katı 240 bin kişi cezasını dışarıda tamamladı. Bunların 28 bin 85'ini çocuklar 212 bin 844'ünü ise yetişkinler oluşturdu.
DÜZENLEME KİMLERİ KAPSAYACAK
Çalışmalar adalet alt komisyonundaki görüşmelerin ardından tartışmaya açılacak ve TBMM'de yasallaşması istenecek. Yasada şu suçu işleyenler faydalanabilecek: Adam kaçıranlar, eğitimi engelleyenler, siyasi hakların kullanılmasının engelleyenler, insan üzerinde rızası olmadan bilimsel deney yapanlar, ibadethane ve mezarlıklara zarar verenler, dolandırıcılar, cebir ve tehdit kullanarak siyasi partinin faaliyetlerini engelleyenler, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleyenler, sendikal hakları engelleyenler, soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunanlar.
Kaynak:Akşam

2 yorum:

  1. Adsız dedi ki...:

    Ödeyemedikleri karşılıksız çeklerden dolayı onbinlerce ailenin hayatı kararırken,demokrasi,insan hakları,adalet diye meydanlarda nutuk atan siyasiler ancak TÜRKİYE CUMHURİYETİ 'ne karşı yapılan taciz,hakaret ve her türlü saldırıya AF getiriyor.
    Teröre AF..
    Sapık'a AF..
    Bölücü İrticai yayına AF..
    Bizler AF istemiyoruz sadece ADALET istiyoruz
    Ekonomi bozulur diye hukuku hiçe sayanlar , bu GARABET yasadan dolayı dağılan ve hayatları kararan ailelerin sandıktada hesap sormasını kimse engelleyemez.
    O zaman bizi ciddiye almadığınıza pişman olacaksınız

    2010 yılı sonunda cezaevine girmeyi bekleyen onbinlerce çek mağdurundan biri...

  1. Adsız dedi ki...:

    Küçükçekmece'de geçen yıl bir belediye otobüsüne molotof kokteyli atarak, lise öğrencisi Serap Eser’in yanarak ölmesine neden olan sanıklar da ‘’Taş atan çocuklar’’ yasasından yararlanacak. Hrant Dink’in katili Ogün Samast gibi, olay tarihinde 18’den küçük olan 4 sanık ceza indiriminden de faydalanacak.
    Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla yürüyüş yapan ve belediye otobüsünü yakan sanıklar, 3 Temmuz gününden bu yana İstanbul 9. Ağır Ceza mahkemesinde ölüme neden olmak suçundan ağır hapis istemi ve 'Silahlı terör örgütü üyesi oldukları' gerekçesiyle de ayrıca 7 ile 15 yıl arasında hapisle yargılanıyorlar.
    ÇEK MAĞDURLARINA HAPİSE DEVAM

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz’’

 
Karşılıksız çek mağdurları © 2010 | ByNcdt